Larsmo-Eugmo pensionärsförening

Larsmo- Eugmo pensionärer firade 40 år.  

03.11.2018 kl. 15:07
Den 20 oktober samlades 164 medlemmar till jubileumsfest i Cronhjelmskolan i Larsmo.

Larsmo- Eugmo pensionärer firade 40 år.  

Den 20 oktober samlades 164 medlemmar till jubileumsfest i Cronhjelmskolan i Larsmo. Våra spelmän för dagen, Ole Vikström och Mia Willnäs spelade några låtar på dragspel före själva jubileet började. Sedan spelade de också till tre allsånger som var inlagda med jämna mellanrum i programmet!

Ordförande Inga Lund önskade alla inbjudna gäster och medlemmar hjärtligt välkomna.

Det blev uppvaktning av våra 15 jubilarer varav nio närvarande. Detta sker en gång på våren och  en gång på hösten. 

Filip Vikström sjöng två musikallåtar. Den ena från Kristina från Duvemåla och den andra från My Fair Lady. Han ackompanjerades på piano av Richard Mitts.

Kommunens hälsning framfördes av Ulf Stenman.

Festlunchen sköttes av personal från Pavis och detta med ett utmärkt betyg!

Leif Grankulla, känd från bl.a. Larsmo kultur- och hembygdsförening höll festtalet. Hans rubrik var: ”Val” Våra val i livet. Pest eller kolera, vi kan inte välja våra sjukdomar. Vi kan inte själv välja släkt. Döm inte en främlings val,förrän du gått en mil i hen`s skor. På 30-talet var det många som valde att emigrera till Amerika där de grundade en stad, med val från hembygden så blev namnet Larsmount, där de arbetade som fiskare och hamnarbetare. De som stannade i hemlandet gjorde också ett val. De försvarade sin integritet:

ett fritt Larsmo

ett fritt Finland

Nu följde två sånger av Filip Vikström och Richard Mitts. Ut mot ett hav.. från Kristina från Duvemåla, och Björn Ulvaeus och Benny Andersson`s  Jag Hör...

Pensionärsförbundets hälsning framfördes av Ole Norrback, han hänvisade också till ”val”. Vilka val skall vi göra, åt dem som kommer efter oss? Framtiden, Larsmo ökar i den yngre ändan, lika är det med pensionärerna om man räknar från pensionstidens början. Ensamheten ökar: det behövs olika sammankomster. Pensionärerna skall behandlas rättvist!

Så var det dags för Projektkören, under ledning av Mary Frantz. -Och sången väller fram... en Italiensk visa. Text och arr. Kjell Lönnå

-Uti vår hage... traditionell

-Mötas och skiljas... Göte Strandsjö

-Må din väg gå dig till mötes... Psalm 947 i vår nya psalmbok 

Som extra sång blev det en traditionell kaffevisa, Påtår

Efter detta följde kaffe och pannacotta.

Regionens hälsning framfördes av Anita Ismark, hon berättade om vad som är ”på gång”. Intressebevakning, vägnätet, taxiskjutsar, bull, pidro, resor m.m.

Det fina jubileet avslutades traditionsenligt med Modersmålets sång.

Larsmo När-TV filmade hela Jubileumsfesten, som säkert visas senare i höst.

Dessutom kan man läsa mer på Larsmo-Eugmo Pensionärsförenings hemsida! 

Text och foto: Ole Wärnman

 

Ole Wärnman