Larsmo-Eugmo pensionärsförening

Julstämning 2019

19.01.2020 kl. 14:11
På Luciadagen samlades Larsmo-Eugmo Pensionärsförenings medlemmarna till traditionsenlig julfest vid Inre Missionshemmet.

Se bilder / Tryck här

På Luciadagen samlades Larsmo-Eugmo Pensionärsförenings medlemmarna till traditionsenlig julfest vid Inre Missionshemmet, en omtyckt plats med vackert juldekorerad sal och sitt erkänt goda julbord.
Ordförande Inga Lund läste en dikt och sade att Lucian med följe från Näs skola var redo för intåg.
Där kom årets Lucia Wilma Grankulla med levande ljus i sin krona och med 16 tärnor, 10 stjärngossar och 4 pepparkaksgubbar i sitt följe, alla med levande ljus i sina händer.  Det blev ett långt intåg och framme vid scenen utgjorde de ett mäktigt blickfång. Sånger, dikter, solo-och duettsång framfördes i ett 20 minuters program dels till ackompanjemang av Pia Kurtén. Lärarna Johanna Slussnäs och Alex Enqvist hade sammanställt det fina programmet.
Därefter hälsade ordföranden alla 124 festklädda deltagare samt prästen Hans-Christer Laggnäs varmt välkomna och undrade om någon medlem var första gången med, varpå några nya steg upp. Enligt tradition sjöngs allsånger till spelmännen Kalle Westös och Ulf Holgers´ ackompanjemang nu med "Bjällerklang" som första sång.
Maten presenterades av  husmor Heidi Sundström som sade att salladerna och lådorna var lagade på plats och allt laktosfritt och vid skillt bord även glutenfritt och så önskade hon folket smaklig måltid.   Ett nummer  placerat på borden visade tågordningen till det dignande julbordet.  Alla lät sig väl smaka och många fyllde på sina fat medan ögonen strålade ikapp med glittren på borden.
När alla ätit sig mätta sjöngs sången "När ljusen skall tändas därhemma".
 Prästens julbetraktelse jämförde dåtid med nutid då han tackade dessa modiga flickor:
Maria, den väntande ogifta  på sin vandring med Josef från Nasaret till Betlehem var inte  rädd för att bli hånad, idag reagerar man knappast då ogifta mödrar väntar barn.
Lucia var en modig flicka som hämtade mat åt kristna fångar med risk för att själv bli fängslad.
Malala Yousafzai  född 12 juli 1997, aktivist för flickors och kvinnors rätt till utbildning, fick Nobels fredspris 2014 . År 2012 utsattes hon för ett mordförsök utfört av talibantrogna.
Greta Thunberg  född 3 januari 2003 i Stockholm,  svensk opinionsbildare och aktivist i klimatfrågan och har hållit tal inför stora samlingar. Hon agerar på det hon tror på och får andra med sig.
Därpå sjöngs  "Giv mig ej glans"  och så följde uppvaktning av två trogna medlemmar Nisse Ström och Marita Österblad.  Ordförande Inga  sade att Nisse kom med år 1994 och hade  olika uppdrag i föreningen och inte minst som omtyckt reseledare i många år.  Marita har i 15 års tid haft hand om sånghäftena och sett till att de blivit lagade anefter de nötts samt att lotteristickornas antal har varit intakt hela tiden. De avtackades med varsin blomma och varma applåder.
Så informerade ordförande  om kommande händelser: januarimötet med parentation sker den 16.1.2020 i Församlingshemmet, Öppna föreläsningar för allmänheten om Kost den 13.1. och den 10.2 om Smärtmedicinering båda i Hötorgcentret i Jakobstad.
Före kaffe med jultårta sjöngs "Låt mig få tända ett ljus" och så följde julklappsutdelningen. Lite ofrivillig gymnastik blev det då ordförande sade att ett rött band finns på en stol och den som hittar det får ett överraskningspaket.   Alla vände och vred på sig  och till sist utropade vinnaren Märta Fagerudd glatt: här!
Så avtackades de flinka servitörerna och kökspersonalen med husmor i spetsen för allt det goda och sången "Nu tändas tusen juleljus" fick avsluta festen.  Efter en dag med trevlig samvaro önskade ordförande god jul till alla och en trygg hemfärd.
                                                                

Marita Sundström